Ontstaansgeschiedenis van Het Zeehaasje.

Het zeehaasje is in de loop van de jaren 80 opgezet door Marjanne Zuidema. Zij was altijd nauw verbonden aan het vrijeschoolonderwijs in Zutphen.

Het zeehaasje dankt zijn naam aan een sprookje van Grimm. In eerste opzet was het een echte vrijeschoolwinkel. Er werden materialen zoals vilt, etalageflanel en sprookjeswol en patronen voor seizoentafels verkocht, maar ook kant en klare zelfgemaakte of ingekochte figuren en producten. Daarbij werd samengewerkt met leerlingen, leraren en vrijwilligers. Het zeehaasje was 20 jaar lang aanwezig bij de lerarenweken voor het vrijeschoolonderwijs in de zomer, met patronen, voorbeelden en ideeën voor seizoentafels en handwerklessen.

Steeds meer reguliere scholen en kinderdagverblijven kregen ook belangstelling. Het gebruik van natuurlijke materialen en producten uit de eigen omgeving vond een bredere aftrek. Maar uiteraard kunnen ouders het ook thuis gebruiken.

Het zelf met aandacht maken van de patronen voor de seizoentafel is een goede oefening voor het waarnemen. Het bevordert de concentratie en er gaat een bepaalde rust vanuit. Bovendien geeft het veel voldoening om zelf iets te maken. Kinderen zullen dat voorbeeld ook sneller volgen. Het is leuk en leerzaam om er aanvullende info zoals geïllustreerde boeken of een bijpassend verhaal bij te vinden.

Nadat de winkel in eerste instantie vooral op school en in de thuissituatie is begonnen, kwam er later een fysieke winkel in de binnenstad van Zutphen.

Op dit moment wordt er een digitale stap gezet met behulp van Julie en kunnen pakketjes met patronen en materiaal worden gekocht in de webshop van de site. Op deze manier zal het makkelijker zijn om meer mensen te bereiken. Daarnaast staan Marjanne en Julie soms met een kraam op seizoensmarkten op vrijescholen in de regio.

Vanuit hun enthousiasme en creativiteit hopen Marjanne en Julie nog veel nieuwe patronen te kunnen aanbieden.

Zutphen/Deventer, november 2023